Čistilniki zraka

Globoko zajeti zrak, kot bi bili na čistem, svežem zraku je mogoče v vsakem domu in ne samo v naših prelepih Alpah. Čistilniki zraka vaš zrak očistijo hišnega prahu, cvetnega prahu, drugih alergenih delcev, neprijetnih vonjav in drugih organskih spojin.  

Alergiki vedo, kako omejeni so pri vsakdanjem življenju, kadar zrak ni tako čist kot bi moral biti. S čistilnikom zraka Stadler Form, si lahko trajno izboljšate kakovost življenja in končno zadihate s polnimi pljuči.  

Obstajajo različni sistemi, ki pa imajo isti cilj: odstranitev delcev iz zraka. V ta namen se lahko uporabijo HEPA in elektrostatični filtri: ogljikovi filtri pa so učinkoviti pri odstranjevanju vonjav. Čistilnike zraka lahko uporabljate tako v spalnici, kuhinji, dnevnim sobi, kot tudi v pisarni.

Morda pa je za vas pravi čistilnik/vlažilnik, ki hkrati zrak očisti in navlaži. 

 • Onesnaženost zraka
 • Kakovost zraka in alergije
 • Različno veliki delci
 • Naša rešitev: Stadler Form - Roger in Roger little
 • Nakup čistilnika zraka


Onesnaženost zraka

Ljudje več kot 90% časa preživimo v zaprtih prostorih. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je zrak tam od dva- do pet-krat bolj onesnažen kot na prostem. Kar 92% svetovnega prebivalstva je leta 2014 bivalo v prostorih, ki niso izpolnjevali standardov omenjene organizacije.

Dnevno človek vdihne 12 000 litrov zraka, to je približno 15 kg – kar precej presega vnos hrane in pijače. Zrak, ki ga vdihujemo, neposredno vpliva na naše zdravje in dobro počutje.

Na žalost zaradi onesnaženosti zraka vse več ljudi trpi za alergijami ter dihalnimi in srčnimi obolenji. Danes več kot 20 % svetovne populacije trpi za alergijskimi boleznimi, ta trend pa iz dneva v dan narašča. Opozorila zaradi smoga (poletni in zimski smog) so stalnica v vse več mestih, vedno pogosteje pa so presežene tudi dovoljene stopnje onesnaženosti z delci.

V zraku zaprtih prostorov se skriva vrsta nečistoč, ki jih v osnovi delimo na dve kategoriji: onesnaženost z delci in plinska onesnaženost. Možne nečistoče so:

 • Slabe vonjave (kuhanje, mokra oblačila ali obutev, hišni ljubljenčki itd.)
 • Hlapne organske spojine (HOS)
 • Formaldehid
 • Ozon
 • Hišne pršice in njihovi iztrebki
 • Prah
 • Dim in tobak
 • Bakterije in virusi
 • Dlake hišnih ljubljenčkov
 • Cvetni prah
 • Plesen (spore plesni)


Kakovost zraka in alergije

Ljudje z alergijami še posebej trpijo zaradi slabega zraka. Tipični simptomi alergije so: srbeč in zamašen nos, kihanje, solzenje oči, pekoče in oteklo grlo, kašljanje in hropenje, stiskanje v prsih, koprivnica, izpuščaji in napadi astme. Čistilnik zraka lahko obolelim za alergijo pomaga, da dihajo brez težav in spijo globoko in mirno, brez simptomov.

Alergije se lahko pojavijo iz več razlogov. Spodaj so podrobneje razložene najpogostejše alergije (povezane s kakovostjo zraka).

Alergija na cvetni prah je pogosto dedna in je reakcija na eno ali več vrst cvetnega prahu. Imunski sistem reagira na beljakovine v cvetnem prahu. Ko človek vdihne ali pride v stik s cvetnim prahom, telo sprosti histamin, kar ima za posledico vnetje očesne veznice ali sluznice nosne membrane. Če alergije na cvetni prah dlje časa ne zdravimo, se lahko razvije v alergijsko astmo. Diagnozo s pomočjo krvnih in kožnih preiskav postavi zdravnik. Poznamo različna zdravila za zdravljenje simptomov in posebne terapije za blaženje preobčutljivosti. Čistilnik zraka pomaga hitro zmanjšati količino alergenov v zraku v zaprtih prostorih in tako omogoča lažje dihanje.


Hlapne organske spojine (HOS)

Hlapne organske spojine (HOS) so organske snovi, ki se pojavljajo v plinasti obliki v zraku. Tipični viri hlapnih organskih spojin v zaprtih prostorih so bakterije in plesni, plastika, gradbeni materiali, pohištvo in preproge, pa tudi izdelki za čiščenje in odpadni produkti kajenja. HOS lahko sprožijo vrsto simptomov pri ljudeh, kot so glavoboli, utrujenost, motnje spanja, draženje dihal in preobčutljivostne reakcije. Simptome navadno povzamemo s pojmom "sindrom nezdravih stavb". Čistilniki zraka, kot sta Roger in Roger little, filtrirajo te spojine iz zraka. A vedeti morate, da je treba filter z aktivnim ogljem redno menjati, saj bo sčasoma postal nasičen z onesnaževalci. Poleg uporabe čistilnika zraka vam priporočamo, da poiščete in odpravite vire onesnaženja.

 

RAZLIČNO VELIKI DELCI

Delci so različnih velikosti. Običajno se njihova velikost meri v mikrometrih (μm). En mikrometer ali mikron je milijonina metra, tj. 0,0001 milimetrov. Izraz "PM", ki se običajno uporablja za določitev velikosti delcev, pomeni "trdne delce" in temelji na ameriškem standardu za trdne delce. Nekatere delce si je zaradi svoje majhnosti težko predstavljati. Razdeljeni so v naslednje okvirne kategorije:

 • Veliki delci: PM 10 = prah, cvetni prah, spore plesni
 • Srednji delci: PM 2,5 = fin prah, velike spore in drugi delci organskih onesnaževalcev
 • Majhni delci: PM 1.0 in manjši = zelo fin prah, ostanki izgorevanja, nanodelci, bakterije, virusi in majhne spore

Pomembno: Delce, ki merijo PM 1.0 ali manj, lahko vdihnemo, kar pomeni, da lahko prodrejo v celične membrane alveolov (majhne zračne vrečke v pljučih) in tako vstopijo v krvni obtok. Ti delci iz krvnega obtoka vstopajo v vitalne organe (npr. srce), kjer se lahko kopičijo in povzročajo obolenja.

 

ŠEST PREDNOSTI OPTIMALNO PREČIŠČENEGA ZRAKA

 1. Onesnaževalci so odstranjeni, kar zmanjša breme za človeško telo: boljše počutje v vsakodnevnem življenju.
 2. Alergijskih reakcij je manj, lahko pa se jim celo povsem izognemo: ljudje z astmo ali alergijami lahko dihajo brez težav.
 3. Zrak v notranjih prostorih je bolj svež, čist in prijeten: svež zrak za zdravo življenje.
 4. Manjša utrujenost in boljša koncentracija: večja učinkovitost pri delu in v prostem času.
 5. Manjše tveganje za razvoj dihalnih bolezni: varno dihanje.
 6. Težak, soparen zrak je prečiščen: zrak je bolj svež, zdrav in ni več zatohel.

NAŠA REŠITEV: STADLER FORM - ROGER IN ROGER LITTLE

Podjetje Stadler Form je specialist za notranjo klimo in zdrav zrak doma, zato je čist zrak v notranjih prostorih  za nas izjemno pomemben. S tem se intenzivno ukvarjamo že več let. Rezultat naših raziskav in prizadevanj sta čistilnika zraka Roger in Roger little, ki lahko s pomočjo tehnologije Dual Filter ™, odstranita delce in pline iz zraka. Posebnost naprav je zaslon za prikazovanje kakovosti zraka, ki je vgrajen na sprednjih straneh čistilnikov in nam že na prvi pogled razkrije trenutno kakovost zraka v prostoru. Modra označuje dobro kakovost, oranžna pomeni srednjo kakovost, rdeča pa predstavlja slabo kakovost. Če je nastavljen samodejni način, Roger in Roger little samodejno nadzorujeta in upravljata moč ventilatorjev, tako da je zrak ves čas popolnoma prečiščen. Življenjska doba filtra je 8-12 mesecev, vgrajeni  kazalnik za filter pa vam bo pokazal, kdaj ga morate zamenjati. Oba čistilnika zraka sta izdelana po visokih standardih kakovosti in ju je enostavno očistiti. Zmogljiv motor zagotavlja odlično cirkulacijo zraka in s tem odlično čiščenje.

več o Roger / več o Roger little

Dual Filter ™ podjetja Stadler Form je kombiniran filter za delce in pline in ima večplastno konstrukcijo. Za odstranjevanje delcev je odgovoren poseben filter iz filca, imenovan HEPA filter, plast aktivnega oglja pa iz zraka absorbira različne plinaste onesnaževalce. Prednost te tehnologije je enakomeren pretok skozi oba filtra, zaradi česar lahko odstrani velike količine delcev in plinov. Tudi vzdrževanje naprave je zelo preprosto: zamenjati morate le en filter na 8-12 mesecih.

 

NAKUP ČISTILNIKA ZRAKA

Ob nakupu čistilnika zraka morate upoštevati nekaj pomembnih točk:

Kratica CADR pomeni "stopnjo dovajanja čistega zraka v prostoru/ h", na podlagi katere lahko med seboj primerjamo čistilnike zraka. CADR se meri v laboratorijih. Priporočeno velikost prostora za čistilnik zraka je mogoče izpeljati iz CADR.
Večkrat ko zrak zaokroži po prostoru v eni uri, čistejši je. Za normalno raven onesnaženosti zraka je dovolj, če se zrak v prostoru prefiltrira trikrat (celotni zrak v prostoru mora trikrat prečkati skozi čistilnik zraka). Pri bolnikih z alergijami priporočamo, da celotni volumen zraka cirkulira petkrat. Višja ko je nastavitev hitrosti čistilnika, več zraka zaokroži na uro. Običajno priporočamo neprekinjeno delovanje čistilnika, a (in ne samo občasno), da lahko zrak v prostoru nenehno kroži in se čisti.